Teknoloji

WiFi’den Lifi’ye

lifi

Merhaba arkadaşlar yıllardır wifi kullanırken yavaş yavaş Lifi adını verdiğimiz bir teknolojiyi duymaya başladık.

Aslında henüz araştırmaları süren bir teknoloji olmasına rağmen bu emeklemelerin güzel bir yere ulaşacağını düşündüğümüz bir teknolojidir Lifi.

Peki  Lifi nedir wifi den farkı nedir ? Önce bunu açıklayalım.

Hayatımızın her alanında kablosuz bağlantı kurmak için kullandığımız wifide taşıyıcı olarak radyo dalgalarını kullanıyoruz Lifi de ise taşıyıcı görevini ışık üstleniyor.  Lifi de Led ampuller sayesinde veri aktarımı gerçekleşiyor.  Standart ve floresan lambalardan farklı olarak LEDler katı hal elektroniği ürünüdür ve kontrol edilebilmektedir. Araştırmacılar, 1 W’lık LED ampul ile 4 bilgisayarın yüksek veri hızında internete bağlanabileceğini söylüyor.

Lifi de bir bakıma WiFi’ dir ancak mikrodalga frekansı yerine terahertz ışınımından yani görünür ışıktan yararlanır ve dalgalar WiFi vericisi yerine LED ampullerin titreşiminden oluşur ve tabi ki alıcı olarak anten yerine bir dedektör kullanılır.

lifi2

Fraunhofer Henrich Hertz Enstitüsü (HHI), laboratuvar ortamında LED ampuller kullanarak 3 Gbps hızda veri alışverişi gerçekleştirildi. Teknik olarak 3 Gbps’ ye erişmek için araştırmacıların tek LED yerine 3 farklı renk kullandıklarını ve 180 MHz’ lik bir bant genişliğini sıkıştırmanın bir yolunu bulduklarını bildirdi. Ancak laboratuvar ortamında geliştirilen bu hızın açık alanda hala 500 Mbps seviyesinde kalmış olması can sıkıcı bir durum olarak karşılarına çıkıyor.

Henüz emekleme aşamasında olan bu teknoloji kendini kanıtlayacak bir seviyeye geldiğinde  ortalama geniş bant bağlantılarına göre daha hızlı ve ucuz olacak. Li-Fi, LED ampullerin şu an için her yerde kullanıldığını düşünecek olursak diğer kablosuz haberleşmelere göre daha enerji tasarruflu olacağa benziyor.

Her teknoloji gibi Lifi ninde avantajları ve dezavantajları mevcut. Mesela wifide olduğu gibi başkasının sizin ağınıza bağlanma şansı yok çünkü ışık duvarlardan geçemez buda güvenlidir. Dezavantajı ise ışık radyo sinyalleri gibi duvarlardan geçemeyeceği için görüş alanından çıktığında bağlantının kopması ,sinyalin kesilmesi olacaktır.

Mevcut sorunlar aşılırsa çok hızlı internete kavuşacağımız aşikar. Gelişmeleri merakla takip edeceğiz.

 

 

Yazılım Geliştirici, Antakya 1992 doğumlu. Bilgisayar ve teknoloji için doğmuş bir insan. Hayatını yazılım ve teknolojiye adamış biri.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.