Genel

Tesla Projeleri ve Milenyum Öncesinden Yapay Zeka Öngörüleri

Nikola Tesla, diğer adıyla Zamanın Ötesindeki Dahi. Alternatif akım (AC) ‘la tanınan 1800lerin sonu – 1900lerin başında yaşamış Sırp asıllı mucit. Bilimle ilgilenen – ilgi duyan herkes mutlaka adını en az bir kere duymuştur.

Tesla’nın Projeleri

  • Tesla Transformatörü: Bu icat elektriksel titreşimlerin üretilmesinde savaş döneminde silah tozunun bulunması kadar önemlidir. Mucit, bu aletle , sıradan yollarla üretilmiş olanlardan çok daha güçlü dalgalar ve otuz metreden daha uzun kıvılcımlar üretmiştir.
  • Güçlü Verici: Bu Tesla’nın en iyi icadıdır ve özellikle yerküreyi uyarmak için adapte edilmiş özgün bir transformatördür. Astronomik gözlem için teleskop neyse bu da elektrik enerjisinin iletilmesi için aynı şeydir. Bu muhteşem alet ile mucit yıldırımdan bile daha şiddetli elektrik hareketleri ve dünyanın çevresinde iki yüzden fazla elektrik lambası yakabilecek kadar dalga üretmiştir.

  • Tesla Kablosuz Sistemi: Bu sistem çeşitli iyileştirmelerden oluşmuştur ve elektrik enerjisini ekonomik bir şekilde başka bir mesafeye kablo olmadan iletebilen tek yöntemdir. Mucit tarafından Kolorado’da inşa edilmiş, yüksek aktiviteye sahip bir deney istasyonunda özenle yapılan testler ve ölçümler, istenen her miktarda gücün dünya çağında dahi sadece %1-2 lik kayıpla iletilebileceğini göstermiştir.
  • Bireyselleştirme Sanatı: Bu icat, sinyallerin ya da aktif ve pasif açıdan gizli mesajların güvenli ve girişimsiz iletilmesini mümkün kılar. Her sinyal tıpkı bir bireymişçesine özgün ve karıştırılamaz bir kimliğe sahiptir ve sayısız istasyon ve aracın aynı anda ve birbirini rahatsız etmeden işletebilmesi mümkündür.
  • Karasal Sabit Dalgalar: Yaygın bir şekilde açıklanmakta olan bu muhteşem buluşun anlamı Dünya’nın belirli bir yükseklikteki elektrik titreşimlerine tıpkı diyapazonun belirli dalgalara verdiği gibi tepki vermesidir.
  • Dünya Sistemi: Yukarıda söz edilen önemli icat ve keşiflerin uygulanmasına dayalıdır. Her tür sinyal, mesaj ya da karakteri dünyanın her yerine hatasız ve anında iletmekle kalmayıp ayrıca mevcut telefon ve diğer sinyal istasyonlarının, sahip oldukları aletlerde herhangi bir değişikliğe gerek kalmadan, birbirine bağlanmasını sağlamıştır. Örnek verecek olursak; telefon hattı olan herhangi bir insan dünyanın herhangi bir yerindeki başka bir insanla konuşabilir. Ucuz ve bir kol saatinden daha küçük daha küçük bir alıcı sayesinde karada ya da denizde başka bir yerde çalınan müziği ya da ya da yapılan bir konuşmayı dinleyebilir. Bu örnekler, mesafeyi önemsiz kılan ve mükemmel, doğal kondüktör olan yerkürenin her türlü hedefe ulaşmada kullanılabilir hale getirilebileceğini göstermektedir.

Bu örneklerden anlıyoruz ki bugün kullanılan birçok teknolojiyi ona borçluyuz. Bunlar projelerinden sadece bir kaçı daha bir çok icadı bulunmaktadır. Yapay zekanın gelecekte tehdit oluşturacağı tartışmaları sürerken yıllar önce Tesla’nın bu konuda verdiği mesajlara bir göz atalım.

“Ben yıllardır kendinden kontrollü otomatlar planlıyorum ve inanıyorum ki akıllıymış gibi davranan mekanizmalar belli bir dereceye kadar üretilebilir fakat bunlar ticari ve endüstriyel anlamda bir devrim yaratacaktır.” sözüyle yüzyıllar önceden yapay zekanın sinyallerini vermiştir.

“Teleotomat bir gün üretilecek sanki bir aklı varmış gibi hareket etmesi mümkün olacak ve bir devrim yaratacak.1898 senesinde büyük bir imalatçı kurumun temsilcilerine kendi başına, adeta bir yargı kabiliyeti varmış gibi çeşitli operasyonlar yürüten bir otomobil taşıtı yapmayı ve kamuya da bunu sergilemeyi teklif ettim.”

Tesla‘nın yapay zekanın geleceğini öngörmesi sorulduğunda robotların ve düşünen makinelerin insanların yerini alacaklarını söylemiştir. Bu alanda bir projesi de tekne projesidir. Bu tekne basit bir tekne olarak inşa edilmemiştir. Uzaktan kumandalı olmasının yanı sıra düşünme yeteneğine sahiptir. Yapay zeka projelerinin insanların hayatlarını kolaylaştırması açısından geliştirilmesinden yana olmuş , çalışmalarını sürdürmüştür.

Tabi yapay zekanın artıları yanında eksileri de vardı. Onada aşağıdaki sözü ile değinmiştir.

“Barış koşulları oluşturulurken cezalandırma politikaları izlenmesi çok üzücüdür. Çünkü birkaç yıl içerisinde ülkeler için ordusuz, gemisiz ve tüfeksiz; yok etme gücü ve kapasitesi sınırsız, çok daha korkunç silahlarla savaşma olanakları ortaya çıkacaktır. Herhangi bir uzaklıktaki herhangi bir şehir yok edilebilir ve dünyada bunu önleyebilecek bir güç yoktur. Dünyayı bir cehenneme çevirecek yaklaşan bir faciayı ve pozisyonu engellemek istiyorsak uçan düşünen makineleri ve kablosuz enerji iletimini hiç zaman kaybetmeyip ülkenin tüm gücünü ve kaynaklarını kullanarak geliştirmeye çalışmalıyız. ” sözü ile yapay zeka ölüm makinelerine değinmiştir.

Bilindiği gibide Tesla’nın ölüm sebeplerinden biride bu projelerin başkalarının eline geçmemesi için direnmesi ve dünyayı büyük bir tehlikeden uzak tutmaya çalışmasıdır. Şu bir gerçektir ki onun gibisi bir daha kolay kolay gelmeyecektir.

Nikola TESLA’yı saygıyla anıyoruz.

 

Kaynak: BULUŞLARIM – Bir Dahinin Özyaşam Öyküsü, Say Yayınları, 2016

Yazılım Geliştirici, Antakya 1992 doğumlu. Bilgisayar ve teknoloji için doğmuş bir insan. Hayatını yazılım ve teknolojiye adamış biri.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.