Kablosuz Şarj Teknolojisi
Teknolojinin bize sunduğu nimetleri yadsıyamayız. Özellikle kablosuz olarak kullanmamıza imkan tanıyan, hayatımızda yer edinmiş teknolojileri. Telefonlar ,tabletler ,notebooklar vs. daha birçok teknolojiyi kablosuz olarak kullanıyoruz. Ama hepimizin ortak bir sorunu var. Çabuk tükenen şarj ve yanımızda şarj aleti yada kablo taşımak zorunda kalmak. Yani bi yerde elektriğe bağımlı olmak. Daha önce bunun için powerbanklar kullanıldığını duyurmuştuk. Şimdi ise sizlere daha güzel bir haberim var. 90lardan beri kablosuz diş fırçası gibi ürünlerde kullanılan kablosuz şarj teknolojisi artık diğer kablosuz cihazlarımız içinde kullanılmaya başlanıyor. Özellikle akıllı telefon teknolojileri üzerinde büyük bir çalışma söz konusu.
Kablosuz Şarj Teknolojisi Nedir ve Nasıl Çalışır?
Kablosuz şarj dediğimizde aklımıza ilk gelen bağımsızlıktır. Peki bu nasıl mümkün oluyor ?
İndüksiyon bobiniyle donatılan cihaz sayesinde manyetik bir alan oluşturuyor. Bu durumda fiziksel kablo bağlantısına gerek kalmıyor. Farklı diğer iki şekli ise radyo dalgası yada rezonans. Rezonans, bir cismin kendi doğal frekansına eşit ya da çok yakın frekansla uyarılması ile cismin kendi doğal frekansının genliğini bırakıp etkiyen frekansın genliğine uyması olayıdır.
Üzerinde bir çeşit RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) kartı veya enerji transferine uygun entegre bulunan cep telefonu yerleştirildiğinde, enerjiyi bu karta boşaltıp,diğer düzenleyici entegreleri de kullanarak enerjiyi telefondaki pile iletiyor. Böylece telefonumuz manyetik etkisi zayıf olmadığı sürece hızlı bir şekilde şarj oluyor.
Avantajları
- Elektrik şokuna maruz kalma ve kısa devre olaylarının minimuma indirgemesinde dolayı daha güvenli olması
- Kablo ve şarj aleti taşımaya gerek duyulmaması
- Şarj olması için kullanılan manyetiğin aynı zamanda diğer aletleri de şarj edebilmesi,bu da her teknolojik alet için farklı şarj aleti konseptini yok ediyor.
Dezavantajları
- Kablolu şarj kadar hızlı ve etkili olmaması
- Menzilinin kısa olmasından sarj olurken telefonu kullanma olayının sıkıntıya yol açması
- Mali açıdan daha yüksek olması
- Sisteminin daha karışık olmasından dolayı henüz tam olarak geliştirilememesi
Bazı Kablosuz Şarj Teknolojisi Örnekleri
- Kablosuz enerji transferini ilk kullanan buluşçu Nicola Tesla dır. (Radyo dalgaları ,rezonans deyince aklıma ilk gelen isimdi , yanılmamışım. Ona çok şey borçluyuz. Kendisinin yüzyıllar önce bulduğu, kullandığı teknolojileri bizler yeni yeni kullanıyoruz.)
- 1990’lı yılların başında ve Oral-B diş fırçalarında( wireless charging) kullanmıştır.
- Hughes Elektronics GM ile birlikte Magne Şarj(kablosuz şarj teknolojisi) ile çalışabilicek teknolojiyi geliştirdi. Ayrıca Toyota ve General motors anlaşarak Chevrolet S-10 EV ve Toyota RAV4 EV modellerinde bu teknolojiyi kullandılar.
- 2012 yılında Google ve LG kablosuz şarj teknolojisini destekleyen akıllı telefon Nexus 4’ ü piyasaya sürdüler.
- Yine 2012 yılında,Nokia şirketi Lumia 820 ve Lumia 920 akıllı telefonlarını kablosuz şarj özlellikleriyle piyasaya sürdü.
- Intel ve Samsung 2013 yılında laptop ve telefonlarda kablosuz şarj teknolojini kullanacaklarını açıklamışlardı. ArGeler sürmekte ve Dell, Lenovo, Asus gibi PC üreticileri de bu fikri ziyadesiyle destekliyorlar. Temel olarak tablet yüzeyini kablosuz şarj merkezine çevirme üzerinde çalışan Intel, şimdilik 20 watt ve 50 watt arasındaki şarj sistemlerine yoğunlaşmış durumda. A4WP olarak isimlendirilen grup, 100’den fazla üyesiyle konu hakkında şimdiden büyük gelişme göstermeyi başarmış durumda.
- Chrysler ilk kablosuz şarj sistemi örneklerini 2013 model Dodge Dart araçlarında sergileyeceklerini belirtmişti.
- Alliance For Wireless Power, Rezense teknolojisini Computex 2014’te tanıttı.
Teknoloji ile barışık ve bir o kadar da bağımsız hayat dolu günler diliyorum.